Hopp til hovedinnhold

Slik blir du en maratonløper

Vil du løpe maraton? Få rådene og tipsene som gjør deg til en maratonløper.

Av Stamina Trening

Maraton kan lett bli 42 litt for tunge kilometer, hvis du ikke er godt forberedt før du legger i vei.  Hvis du derimot forbereder deg klokt og over tid, kan turen bli en uforglemmelig positiv opplevelse.

Det er ikke uten grunn at vi sier at maraton først starter etter 30 kilometer. Det er da du på alvor får erfare om jobben du har gjort i forkant – og underveis i løpet – er god nok, sier løpsentusiast og personlig trener Marco Anelli hos Stamina Trening Tromsø.

Starter egne løpegrupper

Han er en av Staminas mange personlige trenere som nå starter egne løpegrupper  tilknyttet hvert enkelt senter. 

Marco gir her nyttige og effektive råd og tips for deg som vil løpe maraton, for eksempel i Oslo Maraton.

Siden du har som mål å løpe maraton, anbefaler jeg at du bør ligge på minimum 55-60 kilometer per uke. I tillegg anbefaler jeg at du trener 3-6 dager i uken, sier Marco.

 

Hvis du sliter med å komme ordentlig igang med løpingen, vil jeg absolutt anbefale løpegruppene hos Stamina. Det er sosialt og veldig motiverende!
Marco Anelli, løpsentusiast og personlig trener, Stamina Trening Tromsø

Del inn i perioder

Antallet kilometer du løper i uken, bør samtidig gradvis økes. Og på toppen av det hele bør du i perioder trene mer enn i andre.  Velg for eksempel en 3-ukers periode hvor du løper 70-80 kilometer i uken, og en to-ukers periode hvor du løper 55 kilometer totalt.

Ved å periodisere treningen blir du mindre utsatt for skader, øker motivasjonen og kommer i bedre form. Det er også en god metode for å planlegge treningen i forhold til andre ting i livet. I ferier har du kanskje anledning til å trene mer enn du har i perioder med høyt arbeidspress, sier Marco.

Varier underlaget

Han mener du også bør variere underlaget du løper på. Hvis du utelukkende løper på asfalt, er risikoen for skader stor. 

Du kan løpe på asfalt, grusveier, skogsterreng, gress og mølle selv om målet er å løpe halvmaraton på asfalt. Samtidig bør du ha en del turer på asfalt, slik at muskler og sener blir forberedt på asfalt-løping, sier Marco.

Løp med ulik intensitet

Variasjon av intensitet, hjelper deg også til å komme raskere i form, toppe formen inn mot konkurranser og redusere risikoen for skader. Du varierer intensiteten, ved å dele opp treningen i ulike intensitetssoner.

Marcos  foreslår at du deler inn i tre ulike soner. (Se egen sak for inndeling av soner).

Når du deler treningen inn i intensitetssoner, får du mer effekt av hver enkelt økt. Du kan også enkelt tilpasse øktene i forhold til din totale belastning. Det å trene så mye som det kreves for å løpe maraton, byr på en rekke utfordringer mentalt og fysisk.  Vær derfor nøye med å lytte til kroppen og ta eventuelle vondter, plager og sykdom på alvor, sier Marco.

Han ønsker deg lykke til med treningen!

Om Løpehjulet til Stamina

• Løpetimer med personlig trener i gruppe

• Løpetimer i gruppe med instruktør

• Tilpasset ulike nivå – vi setter sammen grupper med tilnærmet lik form

• Treningen skjer i et begrenset område, slik at du kan trene sammen med personer som både er i dårligere og bedre form enn deg, og likevel få utbytte av treningen

• Skadeforebyggende trening etter hver økt

Relaterte innlegg